12.6.12

Εγκύκλιος του ΥΠΟΙΚ για την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω αλλαγής κατοικίας σε φορολογικούς παραδείσους

Με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1142 διευκρινίζονται οι νέες διατάξεις του άρθρου 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και προσδιορίζονται τα κριτήρια για την υπαγωγή στη φορολογία των φυσικών προσώπων, κατοίκων ημεδαπής και αλλοδαπής.



Μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής φυσικών προσώπων που μεταβάλουν την κατοικία τους και μετακομίζουν σε κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς ή μη συνεργάσιμα από άποψη διεθνούς φορολογίας κράτη, φαίνεται να λαμβάνει το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργού Γ. Ζανιά. Με την εγκύκλιο ΠΟΛ 1142 διευκρινίζονται οι νέες διατάξεις του άρθρου 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και προσδιορίζονται τα κριτήρια για την υπαγωγή στη φορολογία των φυσικών προσώπων, κατοίκων ημεδαπής και αλλοδαπής.
Ορίζεται λοιπόν ότι υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης έχουν και οι κάτοικοι αλλοδαπής, εφόσον υπόκεινται σε φόρο για εισοδήματα τα οποία προκύπτουν στην Ελλάδα και για το ποσό αυτών. Για την απόδειξη της φορολογικής κατοικίας τους, τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ότι υπόκεινται σε φόρο μόνον για το εισόδημά τους που προκύπτει στην Ελλάδα, υποχρεούνται να προσκομίσουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά, τα οποία θα προσδιοριστούν με υπουργική απόφαση. Αν τα δικαιολογητικά αυτά δεν υποβληθούν καθόλου ή δεν υποβληθούν εγκαίρως, οι υπόχρεοι θα θεωρούνται κάτοικοι Ελλάδος και θα φορολογούνται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους.
Για την αποφυγή της φοροδιαφυγής διευκρινίζεται ότι εφόσον το φυσικό πρόσωπο μεταφέρει την κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του σε κράτος που δεν συνεργάζεται με την Ελλάδα για την ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικού χαρακτήρα, θα θεωρείται ότι έχει την κατοικία του στην Ελλάδα και θα υπόκειται στις εδώ φορολογικές διατάξεις για το παγκόσμιο εισόδημά του. Ως μη συνεργάσιμα κράτη εν προκειμένω νοούνται αυτά που περιέχονται στον κατάλογο των κρατών του άρθρου 51 Α παράγραφος 4 και αυτά που έχουν προσδιοριστεί ως τέτοια για το 2012 με την υπουργική απόφαση ΔΟΣ Α 1177722 ΕΞ 2011/30.12.2011 (π.χ. Μπαχρέιν, Βερμούδες, Γουατεμάλα, Γρενάδα, Νήσος Μαν, Χιλή, Κόστα Ρίκα , Ναουρού κλπ).
Επισημαίνεται ακόμη ότι η γνωστοποίηση της πρόθεσης του φορολογουμένου για μεταβολή κατοικίας στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. δεν συνεπάγεται αυτομάτως και την αλλαγή κατοικίας, αλλά θα πρέπει να διερευνάται αν πληροί τα παραπάνω κριτήρια, ώστε να φορολογείται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημα του.

ΠΗΓΗ: http://www.lawnet.gr