26.3.12

PSI: Παρατείνεται έως τις 4 Απριλίου η προθεσμία για ανταλλαγή ομολόγων υπό ξένο δίκαιο

Παρατείνεται, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, έως τις 4 Απριλίου η προθεσμία για την αποδοχή ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες και διέπονται από ξένο δίκαιο.
Όπως ανακοινώθηκε, η παράταση αφορά και τα ομόλογα που έχουν εκδοθεί από κρατικές επιχειρήσεις (ΟΣΕ ΟΑΣΑ και ΕΑΣ) με την εγγύηση του κράτους.

 
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η παράταση κρίθηκε αναγκαία από την κυβέρνηση, διότι σε ορισμένες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων υπό αλλοδαπό δίκαιο δεν συγκεντρώθηκε το απαραίτητο ποσοστό αποδοχής μέσω εξουσιοδοτήσεων, οπότε η χώρα πρέπει να αναμένει το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών.
Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του τονίζει ακόμη πως «το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν προβλέπει διαθέσιμα κεφάλαια για την πραγματοποίηση πληρωμών σε ιδιώτες πιστωτές που αρνούνται να λάβουν μέρος στο PSI, πέραν των ποσών που αυτοί θα λάμβαναν σε διαφορετική περίπτωση».
Στις 9 Μαρτίου, η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι το 69% αυτής της κατηγορίας των ομολογιούχων είχαν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στο PSI και παρέτεινε την προθεσμία έως την Παρασκευή 23 Μαρτίου, στις 22:00 ώρα Ελλάδος. Ωστόσο, η Ελλάδα θα μπορούσε να συνεχίσει να παρατείνει την προθεσμία καθώς η πραγματική καταληκτική ημερομηνία που έχει το περιθώριο να θέσει είναι η 15η Μαΐου, όπως εξήγησε νωρίτερα στο Reuters πηγή στην IFR Markets, υπηρεσία ειδήσεων και ανάλυσης αγοράς της Thomson Reuters. «Η πραγματική προθεσμία είναι η 15η Μαΐου - αυτή είναι η ημέρα της κρίσης καθώς λήγει το ομόλογο που περιμένουν οι ομολογιούχοι που δεν έχουν απαντήσει αν θα συμμετάσχουν στο PSI» ανέφερε χαρακτηριστικά.