3.7.12

Μειωμένο αφορολόγητο και τεκμήρια διαβίωσης εκτοξεύουν φέτος τον φόρο

Παρά τη μείωση του εισοδήματος 7 στους 10 φορολογούμενους θα πληρώσουν περισσότερα
 
Του Προκοπη Χατζηνικολαου

Στη διπλή παγίδα των τεκμηρίων και της μείωσης του αφορολογήτου έπεσαν 7 στους 10 φορολογούμενους, οι οποίοι παρά τη μείωση του δηλωθέντος εισοδήματος καλούνται να καταβάλουν πρόσθετους φόρους που θα φθάσουν τα 1.500 ευρώ κατά μέσο όρο.

Χθες, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ταχυδρόμησε την τρίτη παρτίδα 500.191 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, ενώ συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εκκαθαριστεί 1,43 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Από την επεξεργασία των δηλώσεων προκύπτει ότι 7 στους 10 φορολογούμενους θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο, όταν το περασμένο έτος η αναλογία ήταν 2 στους 10. Από την εκκαθάριση των 1,4 εκατ. δηλώσεων το Δημόσιο θα βάλει στα ταμεία του 1,33 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει τα συνολικά εισπραχθέντα κατά το προηγούμενο έτος έσοδα από τον φόρο κατά 200 εκατ. ευρώ (δηλαδή εισπράχθηκαν πέρυσι 1,1 δισ. ευρώ).

Αναμένουν έσοδα 5,1 δισ.
Φέτος οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν τους φόρους στα 5,1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις, αναγκάζει την ηγεσία του υπουργείου να σχεδιάζει ειδική ρύθμιση για την τμηματική καταβολή των φόρων.
Ενας ακόμα λόγος που το εκκαθαριστικό σημείωμα είναι «τσουχτερό», οφείλεται και στο γεγονός ότι σε αυτό έχουν συνυπολογιστεί η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες:
- 935.844 εκκαθαριστικά που αντιστοιχούν στο 66,68% του συνόλου είναι χρεωστικά με πληρωμή φόρου συνολικού ύψους 1,403 δισ. ευρώ (1,077 δισ. ευρώ φόρος εισοδήματος, 283,08 εκατ. ευρώ εισφορά αλληλεγγύης και 42,679 εκατ. ευρώ τέλος επιτηδεύματος. Οσοι λάβουν χρεωστικό σημείωμα θα πληρώσουν κατά μέσο όρο το ποσό των 1.500 ευρώ.
- 123.676 εκκαθαριστικά που αντιπροσωπεύουν το 8,81% του συνόλου είναι πιστωτικά τα οποία αναγράφουν ποσά φόρου προς επιστροφή συνολικού ύψους 68,115 εκατ. ευρώ ή 551 ευρώ κατά μέσο όρο.
- 343.926 φορολογούμενοι ή το 24,51% δεν θα πληρώσουν πρόσθετους φόρους στο ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το μέσο δηλωθέν εισόδημα ανέρχεται σε 16.668 ευρώ και είναι μειωμένο περίπου κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ο φόβος για νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλετών δρομολογεί νέα ρύθμιση για την καταβολή των φόρων.
Το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει την πληρωμή των φόρων σε 12 δόσεις όσων τα εισοδήματα είναι πολύ χαμηλά ή είναι άνεργοι και σε έξι δόσεις για τους υπόλοιπους. Επίσης εξετάζεται να δοθεί μεγαλύτερη έκπτωση για όσους πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως μετά τις 16 Ιουλίου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αναζητήσει τους φορολογούμενους που δεν θα υποβάλουν φορολογική δήλωση. Ηδη έχουν λάβει εντολές οι εφορίες να αποστείλουν τα στοιχεία των φορολογούμενων που υπάγονται σε αυτές και δεν υπέβαλαν τη σχετική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ενώ από το ηλεκτρονικό σύστημα θα αναζητηθούν οι φορολογούμενοι που το προηγούμενο έτος κατέθεσαν δήλωση, ωστόσο δεν το έπραξαν φέτος. Στο μεταξύ με απόφαση που υπέγραψε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζανιάς παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολή των χειρόγραφων φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Ιουλίου.

ΠΗΓΗ:  kathimerini.gr