23.4.12

ΠΩΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Δημοσίου προβλέπει μεταξύ άλλων 15.000 απολύσεις έως το τέλος του έτους 

Της Φωτεινής Kαλλίρη

Τρεις επώδυνες εκκρεμότητες σε ό, τι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους πρέπει να γίνουν πράξη την επομένη των εκλογών από τη νέα κυβέρνηση: συγχωνεύσεις και κλείσιμο δημοσίων οργανισμών και φορέων, αναδιάρθρωση των υπηρεσιών των υπουργείων με κατάργηση του 40% των δομών τους και απολύσεις. Οι παρεμβάσεις, που συνεπάγονται και αθρόες μετακινήσεις εργαζομένων, έχουν «κλειδώσει», καθώς η χώρα έχει δεσμευθεί από το πρώτο Μνημόνιο να μειώσει τον αριθμό των υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2015 κατά 150.000 (μέσω συνταξιοδοτήσεων, εφαρμογής της σφικτής πολιτικής μείωσης των προσλήψεων και συμβασιούχων και προγραμμάτων εργασιακής εφεδρείας) και ώς το τέλος του χρόνου τουλάχιστον κατά 15.000. Ο δρόμος των απολύσεων έχει ανοίξει με την εργασιακή εφεδρεία, αλλά και τις διαδικασίες της αξιολόγησης δομών και προσωπικού, ενώ το σενάριο της άρσης της μονιμότητας, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης μετά το 2013, ολοένα κερδίζει έδαφος. Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει από τις 6 Οκτωβρίου 9.384 υπάλληλοι, είτε επιλέγοντας να συνταξιοδοτηθούν είτε εντασσόμενοι στο καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, αριθμός που δεν «έπιασε» τον αρχικό στόχο.
Λιγότεροι φορείς
Ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης θα βρεθεί η αναδιάρθρωση των φορέων, από τους οποίους τουλάχιστον 120, που απασχολούν 8.000 υπαλλήλους, αναμένεται να καταργηθούν, αφού προηγηθεί η διαδικασία της αξιολόγησης. Τα κριτήρια αξιολόγησης των οργανισμών βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας από το υπουργείο σε συνεργασία με την ομάδα των Γάλλων εμπειρογνωμόνων.
Παράλληλα, θα πρέπει να καταργηθούν οι περιττοί κλάδοι και οι οργανικές μονάδες, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να καθοριστεί το πλαίσιο ετήσιων στόχων για κάθε διεύθυνση. Η πρώτη φάση αξιολόγησης των υπαλλήλων ξεκινάει μέσα στο καλοκαίρι και η «βαθμολογία» του γραπτού τεστ, σε συνδυασμό με την απόδοση και τη συμπεριφορά, θα επηρεάζουν την εξέλιξη στην πυραμίδα της ιεραρχίας και τη μισθολογική κατάταξη. Οι υπάλληλοι θα υποβληθούν σε γραπτό τεστ που θα περιλαμβάνει 80 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών και θα βαθμολογηθούν για τις γνώσεις τους, τις σπουδές τους και τα τυπικά προσόντα (μόρια). Η αξιολόγηση των υπηρεσιών του Δημοσίου ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σε δύο υπουργεία, στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στο υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ το νέο σύστημα με την καθιέρωση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων αναμένεται να εφαρμοστεί στις αρχές του 2013. Η διαδικασία αυτή, που θα γίνεται σε ετήσια βάση, θα έχει ως αποτέλεσμα την ταξινόμηση των υπαλλήλων σε έναν πίνακα αξιολόγησης με βάση τη βαθμολογία τους.
Ποιοι κινδυνεύουν
Με απόλυση κινδυνεύουν όσοι υπάλληλοι δεν πληρούν τους όρους των νέων «περιγραμμάτων θέσεων» ή στους διυπουργικούς κλάδους που θα συσταθούν σε κάθε υπουργείο, ενώ θα εφαρμοστεί στην πράξη η ρύθμιση που έχει θεσμοθετηθεί για την κινητικότητα των εργαζομένων στο Δημόσιο. Ετσι, οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε ένα υπουργείο δεν είναι πλέον υπάλληλοι του συγκεκριμένου υπουργείου, αλλά μπορούν με εύκολες διαδικασίες να μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης καταρτίστηκε μητρώο μισθοδοτούμενων από το κράτος, με αριθμητικά στοιχεία για όλους τους εργαζομένους σε υπουργεία, Νομικά Πρόσωπα και ΟΤΑ, τον αριθμό των υπαλλήλων σε κάθε φορέα, σε κάθε υπηρεσία, τη σχέση εργασίας για κάθε εργαζόμενο, το επίπεδο της εκπαίδευσής του, τη θέση ευθύνης του, την ειδικότητά του, τον βαθμό του. Πλέον, ο κάθε υπάλληλος έχει το δικό του ψηφιακό «προφίλ». Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των τακτικών υπαλλήλων, μονίμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ανέρχεται στις 636.188. Το μητρώο αυτό αποτελεί εργαλείο για να γνωρίζει το κράτος και να προσδιορίζει κάθε φορά το ύψος της μισθολογικής δαπάνης για τις πάσης φύσεως πληρωμές.
Πού θα εστιαστούν τα νέα μέτρα
Η μελέτη του ΚΕΠΕ, που βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, περιγράφει με μεγάλη σαφήνεια το τι ακριβώς ξοδεύει το κράτος και για ποιο λόγο. Στη μελέτη αυτή θα βασιστούν τα μέτρα για περικοπές δαπανών ύψους 11,6 δισ. ευρώ τη διετία 2013–2014.
Τα νέα μέτρα θα βασιστούν σε τρεις βασικούς άξονες:
1. Για να περιοριστούν σε διαχειρίσιμα επίπεδα οι δημόσιες δαπάνες, θα πρέπει να κλείσουν φορείς και ΔΕΚΟ, καθώς και να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο.
2. Ερχονται νέες περικοπές στις συντάξεις, ενώ για όσα προνοιακά επιδόματα παραμείνουν θα τεθούν αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
3. Φαίνεται πως υπάρχουν πάρα πολλές δημοτικές επιχειρήσεις που μάλλον θα κλείσουν, περιορίζοντας έτσι το κόστος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).
Ταυτόχρονα, «τρέχουν» άλλα δύο σχέδια αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα και των κρατικών δαπανών. Το ένα γίνεται από τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας σε στενή συνεργασία με τον ΟΟΣΑ για την πλήρη καταγραφή των προνοιακών επιδομάτων.
Το άλλο εκπονείται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με τεχνικό επιτελείο από τη Γαλλία και αφορά στην αναδιάρθρωση όλου του κρατικού μηχανισμού.