20.3.12

ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΒΙΩΝΟΥΝ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΑΔΙΚΙΑ


Μετά την ολοκλήρωση του Προγράμματος Ανταλλαγής των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κα Ντόρα Μπακογιάννη, υπέβαλε ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο σχετικά με το ενδεχόμενο αποζημιώσεως των Μικρο – Ομολογιούχων, οι οποίοι υποχρεώθηκαν στην μείωση των Ομολόγων τους. Το ακριβές περιεχόμενο της ερωτήσεως είχε ως εξής:


«Θέμα: ‘Οι κάτοχοι ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου βιώνουν μια πρωτόγνωρη αδικία’

 
Η μετατροπή του PSI από εθελοντική σε υποχρεωτική, είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη ενός υψηλού ποσοστού συμμετοχής που ξεπέρασε το 90% και συνέβαλε αποφασιστικά στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και στην αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας.
Ωστόσο, με την υποχρεωτική συμμετοχή αναγκάστηκαν να ‘κουρευτούν’ και οι ομολογιακοί τίτλοι, φυσικών προσώπων ιδιωτών. Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες, που εμπιστεύτηκαν τους κόπους μιας ζωής σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και τώρα άναυδοι παρακολουθούν, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις να βρίσκονται ζημιωμένοι. Περισσότεροι από 11.000 αποταμιευτές, χάνουν έναν σημαντικό μέρος του αρχικού τους κεφαλαίου.
Αυτό αποτελεί, μια πρωτόγνωρη αδικία. Οι άνθρωποι αυτοί επένδυσαν τις αποταμιεύσεις τους στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και εμπιστεύτηκαν το ελληνικό κράτος τη στιγμή που χιλιάδες άλλοι προσέτρεξαν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Σήμερα βιώνουν τον απόλυτο εμπαιγμό.
Ως εκ τούτου, αυξάνεται σημαντικά το έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολίτη και απαξιώνεται ακόμα περισσότερο η αξιοπιστία της χώρας, δίνοντας το μήνυμα ότι το κράτος δε μπορεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και τις εγγυήσεις που έχει δώσει, οδηγώντας χιλιάδες μικροεπενδυτές στην απόγνωση.
Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:
1.      Υπάρχει σχέδιο για την αποκατάσταση των ομολογιούχων ιδιωτών του ελληνικού δημοσίου;
2.      Ποιες είναι οι λύσεις που προτείνει η κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτόγνωρη αδικία;
Η βουλευτής, Ντόρα Μπακογιάννη»


Η απάντηση στην ανωτέρω ερώτηση της Βουλευτού προήλθε στις 16.3.2012 από τον κ. Φίλιππο Σαχινίδη, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος υπεξέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις σχετικά με το μεγάλο αυτό ζήτημα, αρκούμενος στην υπόμνηση της βουλήσεως των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι στην μη καταβολή οιασδήποτε αποζημιώσεως. Πιο συγκεκριμένα, η απάντηση που εδόθη ήταν η κάτωθι:

«Θέμα: Οι κάτοχοι ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου βιώνουν μια πρωτόγνωρη αδικία
Η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας φοβούμαι ότι προσπαθεί να ανοίξει ανοιχτές πόρτες. Κυρία Μπακογιάννη, όλοι ξέρουμε τι πρέπει να γίνει, δεν έχετε μόνο εσείς αυτό το προνόμιο, αλλά επίσης όλοι ξέρουμε ποιες είναι οι αποφάσεις του Εurogroup, τις οποίες κανείς δεν πρέπει να προσπερνά και κανείς δεν πρέπει να αγνοεί. Γιατί κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι αν σήμερα η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τη μεγαλύτερη απομείωση χρέους στη σύγχρονη χρηματοοικονομική ιστορία, αυτό σε μεγάλο βαθμό το οφείλει στο γεγονός ότι είχε στήριξη από τους θεσμικούς πιστωτές κι από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Χωρίς την ενεργό στήριξη και συμπαράστασή τους, δε θα υπήρχε η συμμετοχή που καταγράφηκε στο PSI, ούτε και θα είχε την κατάληξη την οποίαν όλοι γνωρίζουμε.
Επειδή λοιπόν η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας και βρέθηκε σε ένα οριακό σημείο και τα κατάφερε την τελευταία στιγμή να ξεφύγει, κρίνω με τη μικρή κοινοβουλευτική εμπειρία που διαθέτω, ότι θα πρέπει να αποφεύγονται δημόσιες τοποθετήσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων και να αποφεύγουμε να κάνουμε διάκριση μεταξύ εκείνων που προσπάθησαν και εκείνων που δεν προσπάθησαν και να κάνουμε αν θέλετε εκτιμήσεις για το αν μέσα στο Eurogroup έγιναν συζητήσεις ή δεν έγιναν συζητήσεις, για το αν υπερασπίστηκαν κάποιοι σωστά τα συμφέροντα ή δεν τα υπερασπίστηκαν. Λέω ότι δεν είναι κατάλληλες οι στιγμές για τοποθέτηση πάνω σε ένα θέμα που μπορεί να επηρεάσει τη χώρα όπως και να την εμφανίσει ότι παραβλέπει αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Δευτερολογία
Δε νομίζω ότι με την πρωτολογία μου ζήτησα από κάποιον από τους συναδέλφους να συγχαρεί την Κυβέρνηση, για το γεγονός ότι κατάφερε να μειώσει το χρέος κατά 100 δισεκατομμύρια.
Δε νομίζω ότι κατά την πρωτολογία μου άφησα να φανεί ότι θα μπορούσε η χώρα μας να είχε πετύχει την απομείωση αυτή του χρέους, χωρίς να έχει την ενεργό στήριξη και συμπαράσταση των θεσμικών πιστωτών και των ευρωπαϊκών θεσμών. Το αντίθετο. Η Ελλάδα από μόνη της δε θα μπορούσε να τα είχε καταφέρει.
Κι επειδή μετέχουμε στους θεσμούς και στα όργανα όπως Ευρωπαϊκής Ένωσης κι έχουμε και μια θεσμική υποχρέωση να σεβόμαστε τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε αυτά τα όργανα, γι’ αυτό ακριβώς ζήτησα να πάψουν κάποιοι να κάνουν προσπάθεια και να τοποθετούνται δημόσια, λέγοντας ότι ‘εμείς επιδεικνύουμε ένα ειλικρινές ενδιαφέρον για όλους αυτούς οι οποίοι αγόρασαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου’. Και, ότι ‘όσοι εκπροσωπούν την Ελληνική Δημοκρατία, όσοι από την Ελληνική Κυβέρνηση συμμετείχαν σε αυτές τις διαπραγματεύσεις δεν έχουν κάνει το παραμικρό’ κι ως απόδειξη τρανή να εκλαμβάνεται το γεγονός ότι δε θέλουν να τοποθετηθούν δημόσια ως προς αυτό το ζήτημα. Θεωρώ αυτό είναι μια λάθος ενέργεια, η οποία γίνεται προεκλογικά για λόγους εντυπωσιασμού κι όχι για λόγους ουσίας.
Και θα ήθελα σας παρακαλώ σε αυτή την τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, να σκεφθείτε ότι εμείς οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών σε κάθε μας δημόσια δήλωση και τοποθέτηση πάνω απ’ όλα έχουμε σαν στόχο να υπερασπίζουμε τα συμφέροντα της Ελληνικής Δημοκρατίας, διότι υπάρχει ακόμα ένα τμήμα του PSI που βρίσκεται σε εξέλιξη, μια και όπως γνωρίζετε η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των εγγραφών είναι η 23η Μαρτίου».

***

Ήδη οι αντιδράσεις που υπάρχουν από την πλευρά των Ομολογιούχων είναι έντονες και οι κάτοχοι των Ομολόγων προσπαθούν να συντονιστούν και ετοιμάζουν μαζικές και ατομικές αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου, που αριθμεί περίπου 1.500 μέλη, έχει έρθει σε επαφή με μεγάλα δικηγορικά γραφεία προκειμένου να εκπροσωπηθούν νομικά. Ο Σύλλογος ζητά αποζημίωση για το «κούρεμα» που επιβλήθηκε στα Ομόλογα των φυσικών προσώπων.
Ο πρόεδρος της προσωρινής επιτροπής Ομολογιούχων, κ. Γιάννης Μαρινόπουλος, με δηλώσεις που έκανε στο ραδιόφωνο του Σκάι, είπε ότι τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα δέχονται διπλό χτύπημα από την ίση μεταχείριση τραπεζών και ιδιωτών στην απομείωση των Ομολόγων και πρόσθεσε ότι «καταστρέφονται οι αποταμιεύσεις τους και αφ’ ετέρου μειώνεται ο μισθός και η σύνταξή τους».
            Ο κ. Μαρινόπουλος, είπε ακόμη ότι είναι αδιανόητο να δώσει κανείς σε φυσικά πρόσωπα Ομόλογα που λήγουν το 2042, καθώς δεν συνάδει με τη διάρκεια ζωής τους και δεν έχουν καμία δυνατότητα να το ανταλλάξουν ή να το διαπραγματευτούν, όπως κάνουν οι τράπεζες. 
Επισήμανε ακόμα ότι σε όλες τις διαπραγματεύσεις υπήρξε μέριμνα για τράπεζες, ταμεία και άλλα ινστιτούτα αλλά καμία πρόνοια για τα φυσικά πρόσωπα.
Είπε, επίσης, ότι οι Ομολογιούχοι είναι έξαλλοι με αυτές τις εξελίξεις και η ζημιά τους δεν είναι μόνο 53,5% αλλά περίπου 80% γιατί αν τα πουλήσουν τα επόμενα δύο χρόνια θα πάρουν μόνο το 20% των χρημάτων που είχαν αποταμιεύσει. Κλείνοντας, ο κ. Μαρινόπουλος είπε ότι η επιτροπή ζητά συνάντηση με το υπουργείο αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει καμία απάντηση.