8.6.12

Ε.Ε.: Κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα «ορφανά έργα»

Συμφωνία επετεύχθη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των εκπροσώπων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος των «ορφανών» έργων, δηλαδή έργων που εκφεύγουν της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αντικείμενο της συμφωνίας είναι η υιοθέτηση πλαισίου εναρμόνισης ως προς το καθεστώς των «ορφανών» έργων, δηλαδή καλλιτεχνικών έργων ο δημιουργός των οποίων είναι άγνωστος ή δεν μπορεί να εντοπιστεί, συνήθως επειδή έχει πεθάνει. Το ισχύον καθεστώς είναι προβληματικό, καθώς τα «ορφανά» έργα βρίσκονται τις περισσότερες φορές στα χέρια φορέων και δημοσίων βιβλιοθηκών, που όμως αρνούνται να τα καταστήσουν προσιτά στο ευρύ κοινό μέσω ψηφιοποίησης στο διαδίκτυο, συνήθως λόγω φόβου μήπως εμφανιστεί ο δημιουργός και διεκδικήσει αποζημίωση.
Σύμφωνα με το πλαίσιο στο οποίο συμφώνησε το Ευρωκοινοβούλιο, η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη θα επιδιωχθεί η σταδιακή ψηφιοποίηση των «ορφανών» έργων και θα προβλεφθεί αποζημίωση στην περίπτωση που εμφανιστεί ξαφνικά ο δημιουργός τους. Η αποζημίωση αυτή θα καθορίζεται κατά περίπτωση, δεν θα δύναται όμως να υπερβαίνει ένα ανώτατο όριο.
Με τη νέα νομοθεσία, άλλωστε, οι οργανισμοί και οι βιβλιοθήκες που προβαίνουν στην διάθεση των «ορφανών» έργων στο κοινό θα προστατεύονται από τυχόν νομικές διεκδικήσεις για παραβίαση της πνευματικής ιδιοκτησίας. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στις ΗΠΑ, όπου λόγω των νομικών διεκδικήσεων για συγκεκριμένα «ορφανά» έργα έχει σταματήσει προσωρινά το φιλόδοξο σχέδιο των Google Books. Πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πάντως να δοθεί ένας ενιαίος ορισμός για τα «ορφανά» έργα, έτσι ώστε ο χαρακτηρισμός τους ως τέτοια να μετέρχεται μιας υπεύθυνης και επιμελούς έρευνας για τον εντοπισμό τυχόν δημιουργών.

 http://www.lawnet.gr